Çevreyi koruyan ve yerel halkın refah seviyesini yükselten “doğal alanlara sorumlu seyahat” olarak tanımlanan çevresel turizm daha çok ziyaretçi çekmek amacıyla uygulanan ticari uygulamalar yerine ülkenin geleneklerine ve doğasına odaklanmaktadır.
Çevreye saygı göstermeyi, doğal alanları korumayı, yerel halkla ilgili bilgi edinmeyi, halkın faaliyetleri, yaşam tarzı ve refah düzeyi ile ilgili bilgi almayı vurgulayan bu kavram aynı zamanda “Yeşil Turizm” olarak adlandırılmaktadır.
Kuzey Kıbrıs, el değmemiş doğası ve yerel yaşamın öne çıkmasıyla eko turizm için önemli bir noktadır ve hızlı hayatın gürültüsünden size alıp uzaklaştırabilecek bir yerdir.
Aşağıda Kuzey Kıbrıs’ta yapacağınız yeşil bir tatilden ne umabileceğinize dair bir bakış açısı sağlayacak şekilde bazı eko turizm noktaları bulabilirsiniz.
Konaklama
Adada pek çok lüks resort otel bulunmakla beraber son yıllarda tatilde daha geleneksel deneyimler yaşamak isteyen ziyaretçilere olanaklar sunan önemli değişimler de gerçekleşmiştir.
Ziyaretçilerin manzaranın bir parçası olmak ve mucizeler yaratan doğayı izlemek istedikleri yerde, büyük oteller yerine şehrin karmaşasından uzak, aile işletmesi pansiyonlar veya ziyaretçilerinin ihtiyaçlarını karşılayan çevreci tatil köyleri bulunmaktadır.
Büyükkonuk- Karpaz Yarımadasına giden Çevreci Geçiş Kapısı
Sürdürülebilir topluluğun gerçek bir yaşam örneği olan Büyükkonuk Köyü çevreci turizmden yararlanmaktadır. Beş Parmak Dağları’nın eteklerinde bulunan ve Karpaz Yarımadası’nın iki kıyısının ortasında konumlanmış bu köy, yemyeşil arazileri, sulak yeşillikleri, zeytinlikleri, limon bahçeleri ve çiftlik meraları ile geniş bir bitki örtüsü ve hayvan çeşitliliğine sahiptir.
Büyükkonuk size geleneksel Kıbrıs yaşam tecrübesi sunmaktadır. Etrafı keşfetmek pek çok el değmemiş yürüme alanı ve doğal güzellikler bulunmaktadır.
Ziyaretçiler, pamuklu dokuma ve yerli kamıştan sepet yapma gibi yerel el işlerini öğrenme fırsatı bulmaktadır. Bir diğer yerli deneyim olan ahşap işçiliğinde ise budanmış zeytin dalları gibi sürdürülebilir doğa kaynaklar kullanılmaktadır. Toplanıp yağını elde etmek için köy değirmenlerinde işlenebilecek zeytinlere, sütü sağılan keçi ve ineklere, gerçek ev yapımı yoğurtlara, ekmek ve peynir yapımı atölyelerine sahit olabileceğiniz Büyükkonuk sizleri bekliyor.
Bu benzersiz köydeki eski taşlardan inşa edilen Kıbrıs yapıları geleneksel teknikler kullanılarak restore edilmiştir ve alternatif bir tatil deneyimi yaşamak isteyenler için misafirhane olarak kullanılmaktadır.
Tarihi, sosyal, kültürel ve doğal kaynak çeşitliliği göz önünde bulundurulduğunda, Komi Kebir olarak da bilinen Büyükkonuk Köyü Karpaz bölgesinde çevreci turizmin gelişmesi ve “Küresel Çevreci Köy Ağı”nın bir parçası olması için pilot proje bölgesi olmuştur.
Her yıl ekim ayında, bu köy “Çevreci Gün” olarak bilinen yılın en fazla rağbet gören etkinliğine ev sahipliği yapmaktadır. Sadece bir gün süren bu festival, geleneksel halk dansları, yerel müzik ve yerel mal ve ürünlerin satıldığı çok sayıda tezgâhın da dahil olduğu pek çok köy geleneğine yer verilmektedir.
Koruçam – Çevreci ve zirai turizmin bir araya geldiği nokta
Akdeniz ve Beşparmak Dağları’nın arasına konumlanmış Koruçam Köyü, Kuzey Kıbrıs çevreci turizmine yönelik bir diğer harika noktadır. Burada yürüyerek veya bisikletle orkide ve lale gibi özel yerli bitki örtüsünün gözlemlenebileceği botanik keşifler gibi pek çok faaliyet yapılabilmektedir.
Koruçam, aynı zamanda zirai turizmi de tecrübe edebileceğiniz nadir noktalardan biridir; meyve toplamak, toprak kaplarda ekmek yapmak, Zivania distilasyonu, yerli hayvanların olduğu küçük bir çiftlikte Hellim yapmak ve Kalkanlı Köyünün yakınlarında 700 yıllık zeytin ağaçlarının arasında doğayla bütünleşmek gibi pek çok faaliyet bulunmaktadır.
Arazilerin ve köylerin bitişiğindeki bu mütevazi konaklama imkanlarıyla Koruçam geleneksel tariflerde kullanılan taze yerel ürünlere de ev sahipliği yapan benzersiz bir yerdir.
Çevreci ziyaretçiler pek çok köy restoranına gidebilir ve yerel olarak yetiştirilen küçükbaş ve büyükbaş hayvanların etleriyle, taze yakalanmış balık ve mevsimine göre çiftliklerde yetiştirilen sebzelerle yerli ve el yapımı geleneksel lezzetlerden oluşan Kıbrıs mutfağının tadını çıkarabilirler.
Yeşil bir Kuzey Kıbrıs Tatili
Çevreci turizm, insanların zihinlerini genişletmesi ve ülkenin geleneklerini sürdürmeyi başarmış yerlerden oluşan hazinelerin desteklenmesi için harika bir yoldur. Çevreci turizm doğru yapıldığında yerli nüfusun kültürel bütünlüğünü güçlendirmektedir ve yaşadıkları hassas çevreyi korumaktadır.
Çevre ve sosyal bilince sahip gezginler Kuzey Kıbrıs’ı her gün ziyaret etmektedir ve gelecek nesillerin kaynaklarını tüketmeden yaşamanın yeni yollarını öğrenmektedir.
Çevreci turizmi destekleyen kişilerin “sadece fotoğraf çekin ve doğada ayak izinizden başka bir şey bırakmayın” şeklinde yaygın kullandığı bir ifade bulunmaktadır. Bu ifade oldukça basit görünebilir ancak Kuzey Kıbrıs’ı yaz aylarında yalnızca güneş ve kum için ziyaret ediyor olsanız bile katkı sağlayabileceğiniz bir şey olduğunu ifade etmektedir.
Farklı tatil anıları biriktirmek isteyen herkes için, daha fazla doğal yaşam ve çevre odaklı bir tatil deneyimi için konaklama ve uçuş olanakları sunan tavsiye edilen tur operatörlerimizden biriyle irtibat kurmanın tam zamanı.
Yorum Yaz